In gesprek met Manu Keirse

In dit interview ga ik in gesprek met Manu Keirse. Voor mij is hij de grondlegger van het vertalen van rouw en verlies naar een taal die voor iedereen verstaanbaar is. Ondanks de ware rouwrevolutie die volop aan de gang is, en ondanks de vernieuwende rouwmodellen die tegenwoordig belicht worden, blijft Manu Keirse voor mij de man die bij ons als één van de eersten op de barricade stond. Hij pleitte voor anders afscheid nemen, voor palliatieve zorg en voor het bespreekbaar maken van rouw. Hij effende het pad voor ons rouwwerkers. Ook in mijn persoonlijke verliezen hebben zijn woorden en zijn kijk op rouw inspirerend en ondersteunend gewerkt. Eén van de belangrijkste dingen die ik van hem heb geleerd is dat het oké is om je niet oké te voelen. Dit bracht mij zoveel rust. Het gaf mij ruimte en tijd om te kunnen rouwen.

Ik ging met Manu Keirse in gesprek over het verlies van een ouder. Meer bepaald, het verlies van een ouder op volwassen leeftijd. Het verlies van een ouder past in zekere zin in ons levensbeeld, we weten dat het ooit zal gebeuren. Maar ondanks het feit dat we min of meer zijn voorbereid blijft het verlies van een ouder een grote impact op ons hebben. Ook al staan we al jaren op eigen voeten, hebben we een eigen gezin en gaat het ons goed in het leven, het verlies van een moeder of vader raakt je in de wortels van je bestaan.

Het verlies van een ouder laat je stilstaan bij wie je ouder voor je was en wie jij voor hen was. Je wordt herinnerd aan wat je fijn vond in je jeugd en ook aan wat je juist hebt gemist. Het laat je nadenken over wie jij dan bent nu zij er niet meer zijn. Het geeft een uitvergroting op de overtuigingen en patronen die jij van hen hebt meegekregen. Het verlies van een ouder kan heel de zekerheid die je had over je zelfkennis volledig op losse schroeven zetten.

Ik hoop met dit interview bij te dragen aan het meer onder de aandacht brengen van de impact van ouderverlies. Het was voor mij een hele eer om thuis te worden ontvangen bij Manu Keirse en het is een waar genoegen om zijn kijk op ouderverlies met jullie te mogen delen.

Laat zeker een comment achter als je er iets aan hebt gehad en stuur het door naar mensen voor wie dit gesprek ook ondersteunend kan zijn.

Eén opmerking over 'In gesprek met Manu Keirse'

Geef een reactie