Rouw en verlies in coronatijd

Rouw en verlies in coronatijd

Rouwen in coronatijden. Er wordt van ons het uiterste gevraagd om tijdens deze coronacrisis op een goed manier om te gaan met het verlies van een dierbare. Het hele afscheidsritueel wordt grofweg van tafel geveegd, in het belang van onze eigen gezondheid. Er moet gekozen worden wie wel en wie niet fysiek afscheid mag nemen. Hierdoor komen we plots oog in oog te staan met waar onze plek in het gezin en de familie is.

Hartverscheurende taferelen spelen zich af omdat we gedwongen worden om mensen los te laten die we in niet-coronatijden nog veel langer hadden kunnen vasthouden. We worden verplicht om 1,5 meter afstand te houden op het moment dat nabijheid het meest essentiële is in ons leven.

De zielswonden die gemaakt werden/worden door traumatische afscheuringen van verlies tijdens corona beginnen meer en meer zichtbaar te worden. Verschillende vooraanstaande psychologen, waaronder Dirk De Wachter voorspelden vorig jaar reeds dat depressie, angst, posttraumatische stressstoornis en traumatische rouw zouden verviervoudigen.

En helaas, zij krijgen gelijk! Veel mensen ervaren dat ze niet verder kunnen doordat er op een mensonwaardige manier of helemaal geen afscheid heeft plaats gevonden. Ze worstelen met het feit dat er geen “standaard” afscheidsdienst is gegeven kunnen worden.

De rouwenden blijven achter met zoveel woorden die niet meer uitgesproken konden worden. Scheurtjes die ontstaan zijn in de familieband door de gedwongen keuzes beginnen te veranderen in barsten. Iedereen worstelt met zijn eigen verdriet, pijn en schuldgevoelens. De natuurlijke helende factoren in een rouwproces van ‘erkennen’ en ‘herkennen’ krijgen geen ruimte.

Lees meer

Heb jij iemand moeten loslaten in deze periode of ben je momenteel afscheid aan het nemen van iemand? Zorg dan goed voor jezelf en ga in verbinding met de persoon waar je afscheid van nam/neemt. Probeer door het bos van alles wat er niet is en niet kan te zien naar wat er wel is en wel kan.

Laat je omringen door de juiste mensen, ‘in het echt” of online. Zoek jouw krachtbronnen op, dit kunnen vrienden, collega’s of familieleden zijn. Deel met hen wat er bij jou speelt, dit werkt verlichtend en zal jou ook een duidelijkere kijk geven op wat jouw noden zijn om dit alles te kunnen ondergaan en verwerken.

Merk je dat je dat moeilijk vindt omdat het ‘te dichtbij voelt’ bij mensen in jouw omgeving? Misschien voel je dat je moeite hebt om jouw verdriet te delen omdat zij hun eigen verdriet hebben? Of ben je eerder opzoek naar iemand die jou op een professionele manier kan ondersteunen? Dan sta ik en tal van mijn collega’s rouwtherapeuten, rouwcoaches, verliesconsulenten in deze moeilijke tijden voor jou klaar.

Laat mij jou inspireren en ondersteunen met de teksten op deze website. Schrijf je in en neem deel aan een gratis webinar of download het gratis Ebook dat ik voor je schreef. Volg me op Instagram of Facebook om meer te weten te komen over wat verlies en rouw met jou doet. Je kan je heel alleen en verloren voelen op dit moment maar weet dat ik er voor jou ben.