Wat is rouw

Wat is rouw?

Het ligt in onze natuur om ons te hechten anders zouden we als baby niet kunnen overleven. Het zit dus in ons “systeem” om in verbinding te gaan. Wanneer de verbinding wegvalt (aangekondigd of plots) door overlijden, scheiding, veranderde werksituatie, burn-out, … ga je uit verbinding en word je onthecht. 

Deze onthechting kan zeer verscheurende gevoelens en overweldigende gedachten met zich meebrengen. Alles wat je dan gaat ervaren doordat de denkbeeldige draad met iets of iemand is doorgeknipt, noemen we rouwen.

Rouw is uniek voor elk van ons maar heeft ook iets universeels. Bekijk het als een vingerafdruk: elke afdruk is uniek maar toch herkenbaar. Zo is het ook met rouw: geen één rouwproces zal hetzelfde zijn maar er zijn patronen die je erin kan zien. 

De manier waarop je rouwt vertelt veel over de manier waarop jij als kind gehecht was. Kan je makkelijk hulp vragen? Trek je je terug? Klamp je je vast? Trek je een muur op? In mijn coaching trajecten gaan we hier dieper op in. Hier zal je merken dat rouw ook veel vertelt over wie jij bent en hoe jij in het leven staat.